Vastuvõtmise keeruline kunst

vastuvõtmise-keeruline-kunst-150x150Kui vaadata inimsuhteid ja armastust siis on üks asi millele on siiani kahjuks teenimatult vähe tähelepanu pööratud- see on vastuvõtmine, suur kunst, mis on tuhat korda raskem kui andmine.

Kui palju kordi elus on juhtunud nii, et sa ei suuda lasta teise inimese armastust endale lähedale või oled selle hoopiski ära tõuganud? Kui palju kordi oled kuulutanud maailmale oma soovi olla tõeliselt armastatud, olles armastava inimese ilmnedes tegelikkuses hoopis hirmul ja tema eest lihtsalt põgenenud, sest nii raske on olla avatud armastusele ning lasta kedagi endale tõeliselt ligidale?

Kui hea vastuvõtja sina oled? See võib tunduda naljakas küsimus aga see on väga tähtis küsimus mida peaks endalt küsima kuna sellest, kui head vastuvõtja sa oled, sõltuvad otseselt kõik sinu isiklikud suhted.

Enamus inimesi on paremad andjad kui vastuvõtjad. Me jagame oma armastust ja hoolitsust oma lastele, sugulastele, elukaaslastele, töökaaslastele ja sõpradele, enamus inimesi teeb seda vägagi suurepäraselt. Aga vastuvõtmine on hoopis teine teema. Millegipärast tunneb enamus inimesi vastu võttes ennast väga ebameeldivalt. Isegi komplimente on raske vastu võtta- vaadake kuidas inimesed reageerivad kui teed neile komplimendi. Kui kedagi tänad selle eest, et ta aitas mingi suure töö ära teha siis saad vastuseks: “Pole tänu väärt.” Kuidas pole tänu väärt? Ta tegi päev otsa tööd ja see pole mitte midagi tema arust väärt? Tundub ju arusaamatu. Või kui keegi teeb komplimendi teise inimese kena ja maitseka riietuse kohta siis tunneb komplimendi saaja kohustust selgitada, kuidas ta need riided allahindlusega ostis selle asemel, et nautida seda komplimenti ja tunda rõõmu, et ta on saanud hakkama millegi suurepärasega. Iga kompliment, mis tehakse on nagu kingitus ja kui me seda korralikult vastu ei võta, solvame me sellega komplimendi tegijat.

Vastu võtta on tõepoolest palju raskem kui anda. Anda on kerge, andmises on väga palju naudinguid. Vastuvõtmine on see kunst, mis vajab harjutamist. Selleks, et olla hea vastuvõtja peaksime lubama teise inimese oma ellu, intiimsesse tsooni praktiliselt hetkega. Paraku seda aga peaaegu kunagi ei tehta. Kui vaadata mehe ja naise vahelisi intiimsuhteid, siis üsna tavaline on nendes niisama vastastikune rabistamine, kumbki pool ei oska teineteist vastu võtta. Seetõttu jääb ka saadav kogemus alla keskpärase tulemuse. Kui oskad vastu võtta intiimsuhetes, oskad vastu võtta ka elus. Vastuvõtmise harjutamist võikski alustada oma magamistoast. Abiks võiks siin olla vastastikune kokkulepe, et üks on vastuvõtja ja teine saaja rollis. Ja need rollid vahetuvad, vastavalt omavahelisele kokkuleppele. Vaadake ja proovige kui huvitav ja arendav see võib olla.

Väga paljud paarisuhted ongi halvad just seetõttu, et inimesed küll annavad üksteisele armastust kuid nad pole võimelised armastust üksteiselt vastu võtma. Tegelikkuses peaks võtma vastu armastust, komplimente ja teiste inimeste teadmisi siis, kui need vahetult meieni jõuavad. Neid ei saa edasi lükata või hiljem vastu võtta. Sellepärast peaks harjutama oma vastuvõtlikkust kõige mõnusa ja nauditava suhtes mis meiega igapäevaselt juhtub, midagi ei tohiks jätta juhuse hooleks. Mõelda vaid, kui palju väikeseid kingitusi võib olla igas päevas – on need taamal mängivate laste hääled, juukseid paitav tuulehoog või kasvatavad ja arendavad vestlused mõne toreda inimesega. Kas me suudame vastu võtta asju siis, kui need meiega tegelikult juhtuvad või me oleme liiga hõivatud muude eluliste teemadega, mis ei lase meil seda kõike ilusat lihtsalt märgata?

Meid on alati õpetatud, et anda on parem kui vastu võtta, aga see on vale. Parem on anda ja vastu võtta. Anda ja vastu võtta. Kui me mõtleme, et parem on anda kui vastu võtta, siis see viitab sellele, et vastu võtmisega on midagi valesti. Vastu võtmises iseenesest pole midagi valesti, tegelikult me saame nii palju vastu võtta lastes elul ennast üle kallata naudingute, kingituste, rõõmu, väikeste ja suurte üllatustega ja näidata kõige selle suhtes üles tänulikkust. Mida rohkem me suudame vastu võtta, seda rohkem me saame vastu anda. Vastupidiselt tegelikult asjad ei toimi. Rohkem andmine ei tähenda seda, et saad rohkem vastu võtta. Tähtis on enda jaoks tunnistada, et vastu võtta on raskem kui anda ja teha sellega enda juures tööd, et saada heaks vastuvõtjaks ja andjaks nii, et kõik oleks tasakaalus.

Proovi olla hea vastuvõtja ja tunne, kuidas elust saab tõeline õnnistus. Märka, kui palju on tegelikult seda, mida saad vastu võtta. Ära ole isekas vaid võta kogu oma südamega vastu lahkust ja küllust, näita igal võimalusel üles tänulikkust. Tänulikkuse tunne loob universumis sinu jaoks üha rohkem inimesi ja olukordi, mis sedasama tunnet sulle kordades rohkem tagasi toovad. Su elu saab olema palju rikkam kui enne. See ongi vastuvõtmise kunst. Lihtsalt avasta kõik see kaunis, mis elul sulle pakkuda on.

Jaana Kuus